Orkest de ereprijs presenteert: Baal Brecht Breuker

geplaatst in: Algemeen | 0

Zondag 22 april -16.00 uur – ACEC – Baal Brecht Breuker

de ereprijs viert de Nederlandse modern klassieke muziek met 21ste-eeuwse composities die alle barrières, dogma’s en tradities doorbreken. Een eclectische en verrassende mix van stijlen, genres en een beetje vreemde geluiden.

Zo beleven we Baal, gecomponeerd door Chiel Meijering. Baal (1918) was het eerste toneelstuk van Bertolt Brecht en vertelt het verhaal van een jonge poëet die zich afzet tegen de conventies van de bourgeoisie. In zijn zoektocht naar drank en vrouwen laat hij een spoor van vernieling achter. Meijering componeerde de toonzetting van deze uitvoering, gezongen door Jeroen van Venrooij en geregisseerd door Xander Straat.

Daarnaast horen we het laatste stuk dat Willem Breuker componeerde voordat hij overleed in 2010. Breuker was één van de sleutelfiguren van de Nederlandse improvisatie en een vooraanstaand componist. Zijn onstuimige en onvoorspelbare De Verdubbelaar overschrijdt alle genrerestricties en werd speciaal voor de ereprijs geschreven. De sterkte invloeden van jazz horen we ook in het nieuwe stuk van Bernard Hunnekink, trombonist in het voormalig Willem Breuker Kollektief. Als laatste maakt de ereprijs toch nog een uitstapje naar het buitenland: Tasselmaker van de Turks-Amerikaanse Ali Can Puskulcu (laureaat YCM 2017) brengt ons naar het Ottomaanse Rijk van begin twintigste eeuw.

Chiel Meijering – Baal (2011)
Willem Breuker – De Verdubbelaar (2010)
Bernard Hunnekink – nieuw werk (2018)
Ali Can Puskulcu – Tasselmaker (2017)

uitvoering: orkest de ereprijs o.l.v. Wim Boerman
zang (Baal): Jeroen van Venrooij
regie (Baal): Xander Straat

Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met het Frank van der Wal Fonds. Met de uitvoering van Baal herdenken wij oud-bestuurslid Frank van der Wal.

Voor info en tickets: ereprijs