Het Magisch Landschap van Jan Baggen

In de zomertentoonstelling van het MAS Vorden is er op veler verzoek een uitgebreide expositie van werk van de schilder Jan Baggen. Deze exposities in Kulturhus Vorden  aan de Raadhuisstraat 6 aldaar duurt tot eind augustus.

Op zoek naar een te schilderen landschap gaat het om het verhaal, het gevoel dat ter plekke ontstaat, wat die plek tot de plek maakt die geschilderd moet worden. Dat kan een spontaan gevoel zijn, of het is een bestaand verhaal, zoals bij de Wodanseiken bij Wolfheze. En dan, al schilderend gaat de fantasie al gauw met de schilder op de loop. Er openbaren zich verborgen geheimen die de ondertoon vormen voor het werk.

Jan Baggen (1952) volgde de opleiding Grafische vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunst Arnhem. Voor diverse uitgeverijen maakte hij ontwerpen en illustraties voor boeken en tijdschriften. Voor de Kluwerkranten, later Wegener, verzorgde hij een wekelijkse getekende rubriek over wat er zoal te zien is in het verspreidingsgebied van de kranten. Voor uitgeverij Broekhuis tekende en schreef hij een 5-tal wandel- en fietsboekjes met als thema Twentse landgoederen. Het buiten tekenen en schilderen is daarmee een wezenlijk onderdeel van zijn leven en werk geworden.

De laatste jaren is hij zich meer op het schilderen met olieverf gaan toeleggen. Dat is ook de basis voor het werk dat nu in het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst is te zien. Bij het “tekenen voor de krant” ging het naast de tekening óók om het verhaal er achter. In deze schilderijen is Jan op zoek naar de dingen die niet zomaar te zien zijn, naar de magie van de plek.

http://www.masvorden.nl/expositie.html