Ondergronds, in de kelder van ACEC, tonen Art van Triest en Erris Huigens ‘underground’ en experimenteel werk. Dit werk is op locatie gemaakt. Het uitgangspunt van de tentoonstelling is imperfectie.
Art van Triest werkt meestal ruimtelijk, maar heeft nu tweedriedimensionale werken gecombineerd met een muurschildering. Erris Huigens is van nature muurschilder, maar toont sculpturaal werk van in fabriekspanden gevonden -ook wel ‘reclaimed’- materialen. Op dit moment zijn de kunstwerken in deze tentoonstelling enkel online via de website Acec te bekijken. Fotograaf Roelof Rump (1948) overleed in mei 2019. De geboren Enschedeër genoot bekendheid als (straat)fotograaf en zijn kenmerkende houding; stem, shaggie, camera en stoeltje staan bij veel Apeldoorners op het netvlies. “Ik ben er een met een gebruiksaanwijzing”, zei hij weleens. “Maar als je die een beetje kent, is er weinig aan de hand.” Als je hem aansprak als ‘fotograaf’, merkte hij vaak op dat hij meer een raaf en sprokkelaar was. CODA brengt tijdens Apeldoorn Photo 2021 van 30 mei tot en met 18 juli 2021 een eerbetoon aan deze bijzondere, markante Apeldoornse fotograaf. De witte raaf op het visitekaartje van Rump is het beeldmerk van deze tentoonstelling geworden. Apeldoorn Photo In het kader van 'Overijssel viert 75 jaar vrijheid' presenteren Kunstenlab, De Nieuwe Oost pop en De Perifeer: Bang voor Kunst. Een programma over kunst en politiek, (zelf)censuur en artistieke vrijheid. Dit programma stond in 2020 al op de planning, is vanwege corona in aangepaste vorm verplaatst naar 2021 en bestaat uit een tentoonstelling, een panelgesprek, twee lezingen, een optreden en een podcast.
Olphaert den Otter legt in zijn kunstwerken een niet ideaal landschap vast. Hij toont impliciet de impact van klimaatverandering en de gevolgen van het menselijk handelen – en daarmee van de politiek/macht - op het landschap. Domenique Himmelsbach de Vries levert op een veel meer expliciete manier commentaar op het huidige politieke populisme in zijn installatie Wilderswebwinkel.nl Met deze installatie vertelt Domenique over de rol die kunst voor hem heeft in onze maatschappij; satirisch en ondermijnend. Samen met cultuurfilosoof John Heymans heeft geluidskunstenaar Wessel Westerveld onderzoek gedaan naar de Intonarumori van Luigi Russolo; atonale instrumenten die Russolo ‘lawaaimachines’ noemde. De Intonarumori zijn tijdens WOII vernietigd in een bombardement. Westerveld heeft replica’s gebouwd van de Intonarumori die in gebruik zijn door de Veenfabriek in Leiden. Daarnaast maakte hij een aantal eigen variaties op de Intonarumori, te zien in deze tentoonstelling. Meer informatie via: Kunstenlab ONLINE OPENING EXPOSITIE ISOTYPE
14/4/2021
De tentoonstelling 'ISOTYPE. De moderne mensch ontstaat' wordt donderdag 15 april a.s. om 16.00 uur geopend met een online programma in ACEC. In deze expositie staat de beeldstatistiek, of isotype, centraal. Isotypen zijn de voorlopers van wat we tegenwoordig kennen als infographics, visuals en icoontjes.
Samensteller Aart van Bochove (sociologisch adviesbureau Blaauwberg) en Gerrit Steenbergen (ACEC) openen de expositie. Na een uitgebreide toelichting op de tentoonstelling gaan zij aansluitend met elkaar in discussie onder leiding van Marieke Vossen, directeur bij de Gemeente Meierijstad (Brabant). De opening woont u van achter uw computer bij via YouTube. U komt 15 april via acec.nl op de juiste plek uit. Zomerworkshops beeldhouwen in steen 2021
12/4/2021
|