• Redactie: 0610391030
  • APELDOORN e.o. UIT DE KUNST!
  • redactie@apeldoornuitdekunst.nl
APELDOORN e.o... UIT DE KUNST!
Foto
  • Home
  • Iets te melden?
  • Kunstenaars

Joodse films terug in Nederland

3/1/2019 0 Reacties
 
Foto
 Januari en Februari 2019 worden onder de noemer Films @ Crescas een drietal recente, prijswinnende Joodse documentaires vertoond in Apeldoorn, Amsterdam en Den Haag. De films hebben alledrie thema’s die raken aan Joodse kunst: muziek van Itzhak Perlman in de film Itzhak (Alison Chernick, 2017 - Nederlandse premiere), de magische dagelijkse routines van The Israel Museum in het ijzersterke The Museum (Ran Tal, 2017) en de Joodse invloed in de begintijden van de Bollywood cinema in India in de film Shalom Bollywood - the untold story of Indian Cinema (Danny Ben-Moshe, 2017 -  Nederlandse première).
Foto




Films @ Crescas biedt een podium voor spraakmakende Joodse cinema, waar het publiek in gesprek kan gaan met de filmmakers door middel van Q&A’s, begeleid door filmkenners. In tijden dat Joods zijn in Nederland regelmatig in het nieuws verschijnt rondom thema’s als een hedendaags gevoel van onbehaaglijkheid en antisemitisme, geeft dit initiatief een positieve, speelse en culturele focus op het Joodse leven en zet het Joodse cultuur in de spotlight.

 
Films @ Crescas vindt plaats op:
13 Januari - Gigant in Apeldoorn
20 Januari - Crea in Amsterdam
10 Februari - Filmhuis in Den Haag

Hieronder vindt u de filmbeschrijvingen van de drie documentaires:
 

Itzhak (2017)
Alison Chernick, documentaire, 82 minuten, Engels
Van Schubert tot Strauss, Bach tot Brahms, Mozart tot.... Billy Joel, Itzhak Perlman's vioolspel gaat voorbij de noten alleen om het leven in al haar schoonheid maar ook haar strubbelingen op te roepen. Oftewel "praying with the violin" zoals befaamd violenmaker Amnon Weinstein uit Tel Aviv Perlman's vioolspel omschrijft. Alison Chernick's documentaire kijkt aandachtig naar deze sublieme muzikant en toont ons de jonge Perlman, die als polio overlevende met zijn ouders vanuit Polen naar Israël emigreerde, maar ook de jonge man die vanwege zijn handicap met moeite serieus genomen werd als muziekstudent. ITZHAK is een waanzinnig mooi portret van een van 's werelds beste vioolspelers overgoten met Perlman's warmte, liefde en veel humor.
The Museum (2017)
Ran Tal, documentaire, 74 minuten, Hebreeuws, Arabisch en Yiddish met Engelse ondertitels
 
The Museum is een film die observeert, bekijkt en Israel's meest belangrijke culturele instituut - het Israel Museum - overdenkt. De film volgt de bezoekers, observeert hen die kijken, luistert naar hen die spreken en neemt een intiem kijkje beneden in de opslagruimten, de laboratoria en in de vergaderzalen. Het museum bestaat uit een aaneenschakeling van de bezigheden van de Amerikaanse museum directeur, de zingende beveiligingsman, de Jeruzalemse curator, de Chassidische kashrut inspecteur, de Palestijnse gids en de blinde bezoekster. Gedurende 18 maanden verzamelde filmmaker Ran Tal beelden van de dagelijkse routine van een museum, die evenzeer op de Israëlische cultuur reflecteert als deze vormgeeft.
 
Shalom Bollywood - the untold story of Indian cinema (2017)
Danny Ben-Moshe, documentaire, 94 minuten, Engels en Hindi met Engelse ondertitels
 
Shalom Bollywood vertelt het onbekende verhaal van de oorsprong van de Indiase cinema; haar Joodse actrices. Toen de Bollywood cinema ruim 100 jaar geleden in India ontstond, was het ongehoord voor Hindoe en Moslim vrouwen om op het grote doek te verschijnen. Echter, de meer progressieve Indiaas Joodse vrouwen konden dat wél en werden zo de filmdiva's van het eerste uur. Filmmaker Danny Ben-Moshe viert met zijn film een weinig bekend aspect van de zingende en dansende geschiedenis van de Indiase cinema en ontrafelt hierbij het onwaarschijnlijke verhaal van de 2.000 jaar oude Indiaas-Joodse gemeenschap en haar rol in de oorsprong van 's werelds grootste filmindustrie.



Laat een antwoord achter.

Gratis aanmelden voor Kunstenaars
Sponsor
Categorieën:

 

Alles Aad Van Der Waal Aardhuis ACEC Analies Martin An Compagne Annie Elissen ArtFra Astrid Ufkes Bachkoor Barbs Gallery Beekbergen Klassiek Bert Diks Brummen Casa Bonita CODA Cultuurbijjebuur De Aventurijn De Bonte Ezel De Ring Epe Engelaar Ferry Staverman Gigant Gustave Nouel H10a Harleman Huisman Jacksart Jefke Van Iterson Joop Van Ulden KCZ Kekhuis KEKhuis Epe Kunstenlab KuVa Lia Van Der Burgt Lidy Rensink Loenen Lohuis Loolaan Galerie Ludiek Marialust Mieke Diekman Milena Tlustá Mirjam Tiggeloven Musea Zutphen Museum MORE Novo Cantare Orpheus Otto Koedijk Oudenhove Paleisconcerten Paleis Het Loo Piet Van Middelaar Plas Ps20 Randerode Roel Ottow Salon 1813 SamSam STAAL 't Arthuus ´t Cafeetje Van Marja Trudy Dijkstra Vink Wilma Stegeman Winkewijert Wouter Bloemendal Zwitsal
Over ons:
APELDOORN en omgeving... UIT DE KUNST!  is een door vrijwilligers vervaardigde en actueel gehouden website over kunst in de breedste zin des woords in Apeldoorn en omstreken. Waarom? Omdat zo’n website er nog niet was en omdat het ‘kunstklimaat’ best wat extra aandacht gebruiken kan! Interesse om mee te werken? U bent van harte welkom!
Help deze website!
Archieven:

 

Februari 2021 Januari 2021 December 2020 November 2020 Oktober 2020 September 2020 Augustus 2020 Juli 2020 Juni 2020 Mei 2020 April 2020 Maart 2020 Februari 2020 Januari 2020 December 2019 November 2019 Oktober 2019 September 2019 Augustus 2019 Juli 2019 Juni 2019 Mei 2019 April 2019 Maart 2019 Februari 2019 Januari 2019 December 2018

APELDOORN en omgeving... UIT DE KUNST!  is een door vrijwilligers vervaardigde en actueel gehouden website over kunst  in Apeldoorn en omstreken.
Theme by ROOMY THEMES
Proudly powered by Weebly
Theme by ROOMY THEMES
Foto
  • Home
  • Iets te melden?
  • Kunstenaars
Help ons!

Sponsoren, advertentie plaatsen of geld doneren? Help ons!

APELDOORN en omgeving... UIT DE KUNST! zet zich al vanaf 2009 in om 'lokale' kunst te promoten. De website is al meer dan 150.000 keer bezocht!

Een aantal vrijwilligers zijn dagelijks druk met het interessant houden van onze website, Facebookpagina en Twitter. Het in de lucht houden van de website kost uiteraard geld. Zonder financiers krijgen wij dit helaas niet voor elkaar!

Help ons daarom en neem contact met ons op via redactie@apeldoornuitdekunst.nl. U kunt dan bijvoorbeeld een advertentie laten plaatsen of Sponsor worden. U kunt ons ook financieel steunen door geld over te maken via onderstaande 'doneerknop'.

Hartelijk dank!